Лариса Задояна,
м. Умань
ШЕСТИКОМПОНЕНТНІ ТЕРМІНИ-СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ В
УКРАЇНСЬКІЙ ТЕРМІНОЛОГІЇ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА
В аспекті термінотворення галузеві терміносистеми досліджували Л. П. Веклинець (психологічна термінологія), С. В. Овсейчик (екологічна термінологія), О. М. Тур (термінологія землеустрою та кадастру), О. І. Южакова (термінологія холодильної техніки) та інші.
Українська термінологія цукрового виробництва в термінотвірному аспекті системно не досліджувалась, що зумовлює актуальність пропонованого дослідження.
Мета статті – лінгвістичний аналіз термінів-словосполук цукрового виробництва за таким показником як кількість компонентів, зокрема лінгвістичний аналіз шестикомпонентних термінів-словосполучень цукрового виробництва.
В терміносистемі цукрового виробництва зафіксовано такі моделі шестикомпонентних утворень:
– «прикметник + іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + займенник + прикметник + іменник у родовому відмінку» (П + І н. в. + І р. в. + З + П + І р. в.) – суттєве підвищення урожайності багатьох сільськогосподарських культур [Бахм, 285];
– «іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + П + І р. в. + І р. в. + П + І р. в.) – галузь сільського господарства виробництва цукрових буряків [Бахм, 3], зростання середнього розміру кристалів білого цукру [Бахм, 305];
– «прикметник + іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку» (П + І н. в. + П + І р. в. + І р. в. + І р. в.) – вагове поліпшення гранулометричного складу кристалів цукру [Бахм, 305];
– «іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник в орудному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + П + І р. в. + І о. в. + П + І р. в.) – забезпечення цукрового заводу сировиною доброї якості [Бахм, 272], обдув легких домішок струменем стисненого повітря [Хом, 26];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. +І р. в. + П + І р. в. + П + І р. в.) – ефективність роботи продуктового відділення цукрового заводу [Бахм, 305], тривалість періоду інтенсивного росту цукрових буряків [Роїк, 27], шляхи підвищення економічної ефективності бурякоцукрового виробництва [Роїк, 257], співвідношення площ цукрових буряків різних сортів [Роїк, 251], підвищення ефективності адсорбційного очищення цукрових розчинів [Сирох, 63];
– «прикметник + іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник в орудному відмінку» (П + І н. в. + П + І р. в. + П + І о. в.) – протипотокова обробка бурякової стружки гарячою водою [Бахм, 275];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник в орудному відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + І р. в. + П + І о. в. + І р. в. + І р. в.) – забезпеченість ґрунту рухомими формами елементів живлення [Роїк, 91];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + І р. в. + І р. в. + І р. в. + П + І р. в.) – покращення умов проростання насіння цукрових буряків [Роїк, 120], реакції осадження солей кальцію органічних кислот [Осок, 536];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник в орудному відмінку» (І н. в. + І р. в. + П + І р. в. + П + І о. в.) – обробка насіння цукрових буряків захисно-стимулюючими речовинами [Роїк, 155];
– «іменник у називному відмінку + прикметник + прикметник + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник в орудному відмінку» (І н. в. + П + П + І р. в. + П + І о. в.) – забрудненість зібраної бурякової сировини зеленою масою [Роїк, 177];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + І р. в. + І р. в. + П + І р. в. + І р. в.) – однорідність розвитку рослин наступних культур сівозміни [Роїк, 182];
– «іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник в орудному відмінку» (І н. в. + П + І р. в. + І р. в. + П + І о. в.) – забрудненість зібраного вороха коренеплодів зеленою масою [Роїк, 201];
– «прикметник + прислівник + прикметник + іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (П + П + П + І н. в. + П + І р. в.) – дружні рівномірно розміщені сходи цукрових буряків [Роїк, 214];
– «прикметник + іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (П + І н. в. + І р. в. + І р. в. + П + І р. в.) – безвисадковий спосіб вирощування насіння цукрових буряків [Роїк, 233];
– «прислівник + прикметник + прикметник + іменник у називному відмінку + числівник + іменник у родовому відмінку» (П + П + П + І н. в. + Ч + І р. в.) – нормально відсатурований нефільтрований сік першої сатурації [Сирох, 61];
– «прикметник + іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + числівник + іменник у родовому відмінку» (П + І н. в. + П + І р. в. + Ч + І р. в.) – попередній дефекатор нефільтрованого соку першої сатурації [Лесик, 261];
– моделі з сурядним зв’язком – зберігання й основи первинної переробки цукрового буряку [Жем, 369];
– «іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + числівник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + П + І р. в. + І р. в. + Ч + І р. в.) – підвищення седиментаційно-фільтраційних властивостей соку першої сатурації [Хоміч, 22], підведення згущеної суспензії соку другої сатурації [Хоміч, 21];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + числівник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + І р. в. + П + І р. в. + Ч + І р. в.) – модернізація конструкцій існуючих апаратів першої сатурації [Хоміч, 21];
– «іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник в орудному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + І р. в. + П + І о. в. + П + І р. в.) – обробка буряків натрієвою сіллю гідрозинмалеїнової кислоти [Подпрят, 418];
– «іменник у називному відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + числівник + прикметник + іменник у родовому відмінку» (І н. в. + П + І р. в. + Ч + П + І р. в.) – межі бурякосійної зони одного цукрового заводу [Хом, 9];
– «прикметник + іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + прикметник + іменник у родовому відмінку + іменник в орудному відмінку» (П + І н. в. + І р. в. + П + І р. в. + І о. в.) – технологічний режим оброблення жомопресової води дефекосатурацією [Пряд, 32];
– «прикметник + прикметник + іменник у називному відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник у родовому відмінку + іменник в орудному відмінку» (П + П + І н. в. + І р. в. + І р. в. +І о. в.) – високе питоме навантаження об’єму апарата стружкою [Пряд, 20] тощо.
Отже, терміни-словосполучення – це найпоширеніша форма номінації понять цукрового виробництва. В текстах із цукрового виробництва шестикомпонентні словосполучення представлені в достатній кількості.
Список умовних скорочень джерел фактичного матеріалу
- Бахм – Бахмат М. І. Буряковий цукор – технології виробництва : навч. посібник / М. І. Бахмат, М. О. Ігнатьєв, І. А. Вітвицький. – Кам’янець-Подільський : Абетка-НОВА, 2004. – 372 с.
- Жем – Жемела Г. П. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва : підручник / Г. П. Жемела, В. І. Шемавньов, О. М. Олексюк. – Полтава : РВВ «TERRA», 2003. – 420 с.
- Лесик – Лесик Б. В. Зберігання і технологія сільськогосподарських продуктів : навч. посібник для ВУЗів / Б. В. Лесик, Л. О. Трисвятський, В. Л. Снєжко, М. В. Сабуров]. – К. : Вища школа, 1980. – 416 с.
- Осок – Осокіна Н. М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва : підручник / Н. М. Осокіна, Г. С. Гайдай. – Умань : [б. в.], 2005. – 614 с.
- Подпрят – Подпрятов Г. І. Зберігання і переробка продукції рослинництва : навч. посібник / Г. І. Подпрятов, Л. Ф. Скалецька, А. М. Сеньков, В. С. Хилевич. – К. : Мета, 2002. – 495 с.
- Пряд – Прядко М. О. Основи теплотехнології цукрового виробництва : навч. посібник / М. О. Прядко, М. О. Масліков, В. П. Петренко, В. І. Павелко, В. М. Філоненко. – Вінниця : Нова Книга, 2007. – 296 с.
- Роїк – Роїк М. В. Буряки / М. В. Роїк. – К. : Видавництво «ХХІ вік» – РІА «ТРУД-КИЇВ», 2001. – 320 с.
- Сирох – Сирохман І. В. Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів : підручник / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова. – К. : Центр учбової літератури, 2008. – 616 с.
- Хом – Хоменко М. Д. Сучасні схеми та обладнання для переробки цукрових буряків. Транспортування, очищення, отримання стружки і дифузійного соку : навч. посібник / М. Д. Хоменко. – К. : Видавництво «Сталь», 2006. – 240 с.
- Хоміч – Хомічак Л. Передові технології виробництва цукру / Л. Хомічак, С. Василенко, А. Українець // Харчова і переробна промисловість. – 2007. – № 4. – С. 20–23.
|